adascalitei.ro Web analytics

29
Jan
Sambata 24 ianuarie am participat la celebrarea Unirii Principatelor, alaturi de Premierul Victor Ponta, ministrul Liviu Dragnea, primarul Gheorghe Nichita si alte personalitati din lumea politico-administrativa.
A fost primul an in care sacrificiul istoric al Iasului care a renuntat la statutul de capitala in favoarea Bucurestiului a fost omagiat ca sarbatoare legala si ma bucur ca ma numar printre cosemnatarii Legii 171/2014 care consfinteste acest lucru.
 
28
Jan

Introducere

Anul 2014 a fost unul plin de provocari pentru PSD si bogat in evenimente politice si electorale.A fost anul ruperii USL, al alegerilor europarlamentare si al celor prezidentiale care au dat Romaniei echilibru cu un Presedinte de dreapta si un Prim-ministru de stanga.Schimbarea asteptata timp de 10 ani a venit in sensul disparitiei lui Traian Basescu din prim-planul scenei politice si indreptarea celor 3 institutii Parlament, Guvern si Presedintie catre normalitate.

Colegiul 3, ai carui cetateni m-au votat pentru Parlament in 2012 numara peste 70 000 locuitori care isi duc viata in cele 14 comune componente:Tiganasi, Probota, Movileni, Romanesti, Popricani,Letcani, Horlesti, Voinesti, Tibana, Tibanesti, Tansa, Dagata, Ipatele si Draguseni.Am considerat ca trebuie sa imbin in calitatea de parlamentar atat activitatea legislativa cu initiative, declaratii politice, interpelari cat si sprijinirea oamenilor si institutiilor din teritoriu prin audiente, colaborare stransa cu consiliile locale(consilieri, primari, viceprimari), actiuni politice, adunari populare, sarbatori locale sau dezbateri pe diferite teme administrative.

Dupa incheierea celui de-al doilea an de mandat, vin in fata dumneavoastra cu ceea ce am reusit sa realizez, cu greutatile pe care le-am intampinat si cu ce imi propun pentru noul an.

 

I. Activitate legislativa      14 initiative legislative

16 luari de cuvant

17 declaratii politice

8 intrebari si interpelari

 

 

I.1 Propuneri legislative

Cele 14 viitoare legi ale caror co-semnatar sunt reglementeaza domenii variate, din aria mea de expertiza si experienta administrativa de 20 ani in functii de conducere locale sau judetene.Aceste domenii sunt educatia, protectia consumatorului, reglementarea pietei de energie, administratia judeteana, protectia civila si situatii de urgenta, sprijin pentru romanii de pretutindeni.

Astfel initiativa legislativa 143/2014 prevede modificarea HG 1447/2007 care reglementeaza normele financiare pentru activitatea sportiva.HG 1447 contine niste limite privind cheltuieli specific activitatii sportive(cheltuieli de masa, de efort) care la aceasta ora nu mai sunt satisfacatoare.In calitatea mea de fost sportive de performanta si fondator al CS ENPI cu rezultate nationale si europene stiu problemele cu care se confrunta o persoana care alege acest drum.In Romania baza de selectie a sportivilor a fost intotdeauna mediul sarac din care s-au ridicat diamante care asteptau sa fie slefuite.Pentru ca ne dorim ca sportul romanesc sa redobandeasca gloria de alta data – trebuie sa investim mult mai consistent in cluburile sportive si incurajarea performantelor sportivilor.

L280/2014 privind protectia drepturilor copilului aduce completari necesare Legii pentru Protectia Copilului L272/2004, dupa principiul “interesului superior al copilului”.Prin aceasta initiativa ne dorim sa prelungim varsta pana la care copilul institutionalizat beneficiaza de plasament in familia extinsa sau substitutiva.

L171/2014 prin care data de 24 ianuarie devine sarbatoare legala, este un act normativ propus de mai multi parlamentari ieseni la initiativa primarului Gheorghe Nichita,pentru ca istoric se recunoaste ca data de 24 ianuarie a insemnat intemeierea statului romanesc modern si sacrificarea Iasului prin renuntarea la statutul de capitala in favoarea Bucurestiului.

Prin BP430/2014 se modifica L 299/2014 privind sprijinirea romanilor din afara granitelor.Prin aceasta modificare dorim modificarea Zilei Romanilor de Pretutindeni, din 30 noiembrie in ultima duminica a lunii mai, pe motiv ca luna decembrie este suficient de incarcata de evenimente cu caracter national si international.

Dintre celelalte propuneri pe care le-am semnat amintesc L506/2014 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor, L579/2014 privind insolventa persoanelor fizice, BP 279/2014 pentru completarea Codului Muncii, sau BP272/2014 privind situatiile de urgenta.

 

I.2.Declaratii politice

In  cadrul celor 17 declaratii politice am incercat sa abordez domenii importante care in tara noastra sunt fie lasate de izbeliste fie pot fi puternic imbunatatite.

Astfel in declaratia politica din 04 februarie 2014 am vorbit despre Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020 si am laudat guvernul Uniunii Social-liberale care viza o abordare multianuala, pe trei directii strategice:servicii medicale, sanatate publica si imbunatatirea capacitatii institutionale.

In declaratia din 11 februarie 2014 am ridicat in plenul Camerei Deputatilor observatii privind politica de impozitare in timpul crizei prin care criticam coruptia din ANAF si cum aceasta institutie a sufocat mii de IMM-uri in perioada 2009-2012.In 18 februarie inaintam presedintelui de sedinta declaratia intitulata “Cercetarea in Romania…incotro?” prin care am cerut intregii clase politice sprijinirea cercetarii romanesti.In cadrul declaratiei am prezentat statistici care dovedesc ca din acest punct de vedere suntem pe ultimul loc in Europa, cu o alocare de 0,5% din PIB.Mai mult, in ultimii 10 ani peste 15 000 de cercetatori au parasit Romania pentru state care le valorizeaza corect competentele.

Am sustinut mai multe declaratii in care tratez domeniul agriculturii romanesti prin sustinerea sectorului pomicol, aindustriei alimentare care are nevoie de retehnologizare,  am apreciat guvernul Victor Ponta care a platit toate subventiile la timp.

Prin declaratia din 08 aprilie 2014 am militat pentru sustinerea comunitatilor de rromi.Consider ca am vorbit in cunostinta de cauza intrucat doar colegiul nostru contine 3 asemenea comunitati.Este vorba despre satul Slobozia, com. Voinesti unde traiesc rromi majoritatea convertiti la religia penticostala, satul Glodenii Gandului – Tibanesti si satul Zece Prajini – Dagata, locul de obarsie al Fanfarei Ciocarlia.

In data de 23 septembrie am facut o analiza a fenomenului intoarcerii acasa a romanilor plecati la munca in strainatate.Consider ca statul roman trebuie sa se pregateasca din timp pentru adaptabilitatea la acest fenomen, altfel vom fi luati pe nepregatite, ca la plecarea lor.Motivele pentru care acesti concetateni se intorc acasa sunt legate de lipsa locurilor de munca in tarile U.E.Daca nu suntem pregatiti pentru a absorbi aceasta forta de munca calificata, statul roman va fi impovarat cu noi obligatii sociale.Spuneam in aceasta declaratie ca trebuie sa transformam aceasta povara intr-o oportunitate si sa ii sprijinim pe acesti romani pentru incadrarea in munca sau infiintarea unei initiative economice private.

In restul declaratiilor politice am abordat subiecte precum  drepturile copilului si ale persoanelor cu dizabilitati, eliminarea violentei impotriva femeii, strategia nationala pentru tineret etc.

 

I.3.Interpelari

In cadrul acestor demersuri parlamentare am sesizat diverse institutii sau ministere de resort asupra unor probleme, ilegalitati, abuzuri sau am obtinut informatii publice cerute de oamenii veniti in audienta la cabinetul parlamentar.

Astfel in 05 februarie 2014, in preajma ninsorilor abundente care blocau drumurile judetene si nationale am cerut ministrului de resort sa imi expuna strategia de infiintare a perdelelor forestiere de protectie.

Tot in februarie 2014 am cerut explicatii privind situatia ingrata a invatamantului preuniversitar silvic, in conditiile in care vrem sa ne protejam ce ne-a mai ramas din paduri, dar nu investim in pregatirea specialistilor.In luna martie am cerut Ministerului Agriculturii o lista cu toate liniile de finantare europeana pentru tinerii fermieri, pentru a o pune la dispozitia doritorilor din judetul Iasi.

In 18 iunie am fost primul parlamentar de Iasi care se interesa de situatia autostrazii Iasi-Tg. Mures, despre a carei situatie auzisem cu totii ca este blocata in etapa licitarii pe tronsoane a studiilor de fezabilitate.

In cadrul celorlalte interpelari am abordat subiecte precum situatia tinerilor din Republica Molodva veniti la studii in Romania, Serviciile de Probatiune, patrimoniul istoric si arhitectural din judetul Iasi etc.

 

II. Activitate in teritoriu

Aceasta s-a centrat pe sprijinirea proiectelor autoritatilor locale din Colegiul 3  si pe ajutorarea institutiilor si cetatenilor care au cerut audienta la Cabinetul Parlamentar.

In calitatea mea de vicepresedinte al Comisiei comune pentru integrare europeana intre Parlamentul Romaniei si al R.Moldova am participat la o serie de reuniuni atat in Romania cat si in R.Moldova care s-au finalizat prin semnarea Acordului Unic U.E.-Moldova in iunie 2014.Victoria pro-europenilor la alegerile parlamentare din toamna din R. Moldova m-au bucurat pentru ca inseamna ca moldovenii au inteles sansa istorica pe care a reprezentat-o semnarea acordului.

In Colegiul 3, pe care l-am castigat din partea USL am considerat ca trebuie sa imi mentin angajamentele luate in fata cetatenilor si am colaborat bine cu toti primarii, indiferent de culoarea politica.Am fost dezamagit in anul 2013 cand datorita dezastrului financiar lasat de Guvernele Boc nu s-au gasit bani pentru proiectele acestor comune.De aceea imi propuneam pentru 2014 realizarea a cate un proiect major in fiecare comuna.

Ma bucur sa anunt ca acest obiectiv s-a realizat, in primul rand datorita energiei primarilor, dar si ajutorului dat de Victor Ponta si de echipa PSD Iasi condusa de Gheorghe Nichita.

Pana in luna octombrie fiecare comuna din colegiu a semnat Contractul de Finantare pentru cel putin un proiect major care se va realiza in 2015.

Amintim cele mai importante proiecte :

-Canalizare si statie de epurare in com. Tibanesti

-gradinita in com. Ipatele

-scoala in com. Draguseni

-sediu Primarie in com. Tiganasi

-asfaltare drumuri satesti in com. Horlesti

-asfaltare drumuri si impadurire in com. Movileni

-pietruire drumuri in com. Tibana

-camin cultural in Romanesti

-asfaltare drum satesc si introducere apa-canal in com. Probota

-asfaltare drum comunal in com. Voinesti

-continuarea lucrarilor la Parcul AgroIndustrial Letcani

-la Popricani dupa nenumarate interventii la ministerele de resort s-a reusit deblocarea conturilor ce erau inghetate de aproape 3 ani

In masura posibilitatilor am ajutat persoane si institutii, in general biserici care se gasesc in diverse etape de renovare sau amenajari.Din nefericire multe asemenea lacasuri au nevoie urgenta de lucrari de consolidare intrucat pot pune in pericol viata oamenilor.Trebuie gasita o solutie pentru rezolvarea acestor probleme fara a mai exista dubii de pomana electorala.

In cadrul audientelor am primit putin peste 500 persoane, un numar mai mic decat anul trecut datorita celor doua campanii electorale care ne-au tinut ad-literam in comune.Audientele sunt tinute in Iasi la cabinetul din Bd. Pacurari nr.20.

Cea mai grava problema a Colegiului 3 ramane DJ 248 Iasi-Voinesti-Tibanesti-Dagata, pentru a carui reabilitare m-am angajat in 2012 alaturi de consilierii judeteni.Acest tronson a fost prins in master-planul intocmit de CJ si votat de consilierii judeteni PSD.

Multumesc primarilor, consilierilor locali si membrilor PSD pentru buna colaborare si tuturor cetatenilor din colegiu pentru ca au incredere in PSD in fiecare ciclu electoral.

 

III.Ce imi propun pentru 2015

Principalul obiectiv propus se refera la realizarea fizica a investitiilor din Colegiul 3, urmarirea lor in cadrul ministerelor de resort pentru a preveni blocaje sau timpi morti de asteptare.

Imi doresc deasemenea sa inregistram progrese privind investitia in DJ 248.

Aplicarea de catre persoane si institutii la noile linii de finantare europeana care se vor deschide in primavara anului 2015.

In final, pentru realizarea acestor lucruri imi doresc si un an de stabilitate politica, in care institutiile statului sa guverneze in buna intelegere, fiind si un an fara campanii electorale, care stim cu totii ca au si parti mai putin bune.

Deputat Constantin Adascalitei

15
Jan

Proiectul parcarii subterane din fata Teatrului National a iscat controverse inca de la prima propunere in comisia de specialitate, principalele argumente pro-contra fiind aglomeratia din zona centrala, respectiv protejarea spatiilor verzi existente in prezent.
Deputatul PNL Anton Dobos a incercat astazi sa urce in trenul format de curentul ecologistilor care nu doresc desfiintarea parcului din forma sa actuala.A considerat asadar ca nu da gres daca ataca pe primarul PSD al Iasului intr-o nota aproape apocaliptica, iar implementarea noului proiect ar face numai rau sanatatii iesenilor.Colegul Anton Dobos isi asigura auditorii ca va lupta alaturi de ONG-uri si de consilierii locali pentru impiedicarea proiectului.
Domnilor, proiectul pe care il contestati de zor a fost votat de dumneavoastra in comisiile de specialitate si in plenul consiliului local Iasi incepand cu aprilie 2013.Singurele controverse la acel moment se refereau la cine va administra obiectivul dupa realizarea sa.
In ceea ce priveste proiectul in sine, aglomeratia din zona si studiile de trafic recomanda clar realizarea sa.Cele 230 de locuri de parcare vor fi subterane, iar spatiile verzi vor fi refacute in totalitate cu o suprafata mai mare decat in prezent.De asemenea, pentru cei care cunosc zona, atat aleile cat si bazinul se afla intr-o stare nu tocmai buna, iar noul proiect prevede o sistematizare care va pune in valoare cele doua mari monumente – Mitropolia si Teatrul National.
Personal apreciez eforturile celor care nu vor imputinarea spatiilor verzi din oras si am participat la destule dezbateri utile in ultimii ani.De aceea imi dau seama cine cu adevarat iubeste natura si cine se foloseste conjunctural de curentul de opinie pentru a-si plati polite politice.
Problema este ca dezbaterea generata de ecologistii autentici poate imbunatati proiectul, insa atunci cand ea se transforma intr-un demers politicianist…eforturile celor de buna credinta isi pierd credibilitatea.

30
Dec

Dragi prieteni,

Încheiem anul 2014 după 12 luni de convulsii politice, bătălii electorale, dar cu seninatatea faptului că am guvernat țara cu bună credință.
Odată cu plecarea lui Traian Băsescu, instalarea noului Președinte prevestește o perioadă de normalitate și consens politic în care politicienii vor respecta votul popular.
În noul an, vă doresc tuturor multă sănătate, prosperitate și împlinirea tuturor dorințelor.

La mulți ani și un gând bun !

19
Dec

Astazi a aparut intr-un cotidian local deputatul liberal Anton Dobos care nici mai mult nici mai putin cere demisia guvernului Victor Ponta, la doar o zi dupa investirea acestuia in Parlamentul Romaniei cu o majoritate de 377 voturi pentru.Alternativa propusa de PNL ar readuce la carma tarii personaje semi-obscure care au votat nu demult taierile de salarii si indemnizatii sociale, in timp ce statul platea miliarde de euro in caracatita ANRP.Acestia ar fi Predoiu, Boagiu, Ialomitianu sau incolorul Igas, adica aproape jumatate din cabinetul Boc.
Colegii din noul PNL par a se fi imbatat cu apa rece si isi inchipuie ca votul din 16 noiembrie este victoria lor personala, cand in realitate alegatorii au sanctionat intreaga clasa politica si au optat pentru un profil de Presedinte aparent diferit.Pe cale de consecinta, aceste iesiri in decor pe care le fac noii PNL-isti care se napustesc spre CIOLAN, nu fac decat sa il decredibilizeze pe Iohannis si sa arate ca noul PNL e de fapt un PDL vopsit in galben.
Deputatul Anton Dobos se indoieste de competenta lui Victor Ponta, dupa doi ani in care tara a trebuit scoasa din fundatura in care au lasat-o guvernele Boc-Ungureanu:salariile si pensiile au fost reintregite, fondurile europene deblocate, s-au redeschis 23 de spitale, s-a redus evaziunea fiscala din panificatie prin reducerea TVA, a fost micsorata CAS la angajator cu 5% si exemplele pot continua.
Desigur, se poate oricand si mai bine, dar in comparatie cu 2009-2012 este limpede ca abia acum mergem intr-o directe buna.Noi, coalitia de guvernare, ne-am asumat chiar si votul din 16 noiembrie si dorinta romanilor de a exista un echilibru de putere in Romania, adica un Premier de stanga si un Presedinte de dreapta, ambii legitimati prin vot popular.
Nu incercati sa pacaliti romanii, domnilor de la PNL!

18
Dec

Dragi cititori ai blogg-ului,

Pe 18 decembrie 1992 Adunarea Generala ONU a  adoptat Declaratia cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, etnice, lingvistice si religioase.In Romania 18 decembrie a fost declarata Ziua Minoritatilor Nationale prin hotarare de guvern in 1998, raliindu-se astfel, contextului international. Aceasta data celebreaza prin diverse evenimente multiculturalitatea care in spatiul intra-carpatic oricum a fost si este o realitate in care traim cu totii. Valorile celebrate pe 18 decembrie sunt cele ale tolerantei, dialogului si cunoasterii si colaborarii intre diversele culturi din spatiul in care traim.

Spatiul geografic in care se afla tara noastra astazi a primit si ocrotit de-a lungul istoriei o varietate larga de etnici ai caror urmasi alcatuiesc astazi minoritatile nationale:maghiari, rromi, rusi, lipoveni, evrei, germani, turci, tatari, armeni, bulgari, sarbi, polonezi, greci si chiar italieni. Statistic s-au declarat ca apartinand unei minoritati nationale 11,10% dintre cetatenii intervievati la ultimul recensamant din 2011, adica circa 2 090 000 de persoane. Dintre acestea 06,5% (1 200 000) apartin etniei maghiare, in timp ce 3,3%(621 600) apartin etniei rrome. In cadrul grupurilor etnice cu peste 20 000 persoane s-au inregistrat 50 900 ucrainieni, 36 000 germani, 27 700 turci, 23 500 rusi sau lipoveni si 20 000 tatari. Fata de recensamantul din 2002 s-a inregistrat o crestere a populatiei de etnie rroma de la 2,5 la 3,3 % si o descrestere a populatiei de etnie germana de la 0,28 la 0,20%.In ceea ce priveste limba materna 91% dintre respondenti au declarat limba romana ca fiind vorbita in familie in timpul copilariei, insa in cazul a 6,5% aceasta este limba maghiara.

Studiile privind geografia intolerantei fata de minoritatile etnice indica Moldova si Capitala drept cele mai intolerante regiuni, in timp ce Banat-Crisana-Maramures este cea mai toleranta regiune a tarii, atat din punct de vedere etnic cat si religios. Nu credem ca in Romania situatia este mai grava ca in democratiile consolidate din Europa, insa constientizarea curentelor pro-discriminare si promovarea luptei impotriva acestora este o necesitate care tine de imaginea europeana si insasi demnitatea poporului roman. Vedem  totusi din experienta popoarelor europene ca lucrurile merg mai bine in comunitatile unde exista armonie, intelegere si respect reciproc. Lupta anti-discriminare trebuie promovata incepand de la clasa politica si terminand cu ONG-urile, pana la scoala din cel mai izolat catun romanesc. Poporul romanesc, eminamente crestin, are vocatia iubirii aproapelui chiar daca acesta este de alta culoare, alta religie sau tine obiceiuri si traditii diferite.

Sa nu uitam ca toleranta si buna intelegere sunt institutionalizate, insa tin de fiecare individ in parte. Acesta este si scopul declaratiei mele de astazi, sa purtam mesajul anti-discriminare prin intreaga noastra societate stratificata, pentru combaterea intolerantei si educarea noilor generatii pentru o convietuire in pace si armonie alaturi de toate minoritatile nationale.

9
Dec

Dragi cititori ai blogg-ului,

Începând din 1948, întreg mapamondul celebrează în data de 10 decembrie unul din primele obiective majore ale Organizației Națiunilor Unite, și anume adoptarea și proclamarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc 2 ani mai târziu, în 1950, în plenara ONU 317, atunci când prin rezoluția 423(V) toate statele membre au fost invitate să sărbatorească această zi.

În conștiința comună Declarația a devenit un reper privind faptul că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și beneficiază de libertăți fundamentale, iar ulterior a fost completată cu aspecte împotriva discriminării rasiale, violenței asupra femeii sau privind drepturile copilului.

În România, pe data de 10 decembrie, ne-am obițnuit să vedem organizații guvernamentale și neguvernamentale care organizează evenimente speciale pentru a marca această sărbătoare. În accepțiunea noastră drepturile omului sunt acele drepturi esențiale pentru existețta fizică, dezvoltarea materiala și intelectuală și implicarea ceățenilor în viața socială a unui stat și includ drepturile fundamentale cum sunt dreptul la viață, la libertate sau demnitate. În țara noastră aceste drepturi sunt în primul rând garantate prin constituție.

După revoluție situația drepturilor omului a evoluat într-o direcție bună, atât în ceea ce privește legislația și elaborarea de acte normative, cât și în punerea în practica a acestora. Problema majora însă care persistă și în ziua de astăzi este neconștientizarea gravității reale pe care o produc încălcarile acestor drepturi. Acest lucru crează impedimente atât la elaboararea legilor cât ăi la aplicarea lor. Principalul motiv pentru această situație este lipsa de informare în rândul cetățenilor, în special în zonele rurale.

Milităm asăazi așadar pentru o mai bună promovare a cunoștinelor teoretice în acest domeniu și pentru măsuri care să ducă la educarea cetățenilor în spiritul valorilor fundamentale care însumeaza drepturile omului. Nu putem respecta ceea ce nu cunoaștem, din acest motiv este nevoie de o abordare teoretică, nu doar juridică, ci interdisciplinară pentru formarea unei imagini corecte despre acest subiect.

Din punct de vedere instituțional statul trebuie să se implice în identificarea cu acuratețe a celor mai flagrante încălăari ale drepturilor omului, luând în calcul atât dispersia geografică cât și periodicitatea ori ciclicitatea lor. De exemplu, în anii ’90 spețele des întâlnite erau cu privire la nerespectarea dreptului la proprietate (uneori chiar de către stat) sau nerespectarea dreptului la libera exprimare.

În prezent, în societatea românească modernă și occidentalizată, acestea au devenit drepturi firești, inviolabile și imprescriptibile. Am constientizat însă alte probleme care au fundamente istorice sau socio-culturale. Printre cele mai serioase probleme se numără hărțuirea ăi relele tratamente aplicate copiilor, romilor, deținutilor de către poliție, jandarmi sau alte instituții puse să aplice legea. Discriminarea sistematică a romilor a avut drept consecință afectarea dreptului la educație, la oportunități de angajare sau la asistență medicală. Discriminarea persoanelor cu dizabilități, a persoanelor bolnave de HIV/SIDA sau a minorităților sexuale continuă să fie o problemă. Sistemul nostru judiciar încă este jenat la luarea măsurilor împotriva funcționarilor de stat care comit aceste abuzuri, și cine știe cum ar fi dacș presa nu ar sesiza promt comiterea lor. O alta problemă la ordinea zilei este corupția la toate nivelurile ce a afectat toate sectoarele societații fiind incluse aici conflictele de interese sau nerespectarea standardelor de etică sau integritate. O gamă largă de încălcări ale drepturilor omului întalnim in domeniul muncii atât în ceea ce privește egalitatea de șanse la angajare cât și drepturile privind salarizarea sau condiții de muncș decente.

Pentru toate cazurile de mai sus avem instituții care încearcă (de multe ori cu succes) aplicarea legii și a normativelor de etica. Poate cea care ar trebui încurajatș datoritș importanței strategice și competenței largi este Avocatul Poporului, însă niciuna nu trebuie neglijată.

Închei cu speranța că observațiile de mai sus completează, pe cât posibil, imaginea de ansamblu pe care o dorim pentru societatea noastră, în ‘‘dezvoltarea liberă și deplină a personalității sale’’.

3
Dec

Dragi cititori ai blogg-ului,

Din 1992 Organizația Națiunilor Unite a proclamat ziua de 3 decembrie ca “Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”. Această zi promovează înțelegerea problemelor legate de handicap, susținerea drepturile și calitatea vieții  persoanelor cu dizabilități, iar, nu în ultimul rând, promovarea nediscriminării.

Conform statisticilor U.E., în spațiul comunitar circa 10% din cetățeni suferă de o formă de dizabilitate permanentă, însă doar 5,5% primesc o formă de ajutor social. În România, există aproximativ 700 000 persoane cu dizabilități, adică un procent de 3,5% din totalul populației, dintre care 20 000 sunt instituționalizate, iar 30 000 sunt angajați cu forme legale, mult sub media europeană. În România, studiile arată că 80% dintre persoanele cu dizabilități trăiesc la limita subzistenței, adică orice formă de dizabilitate are drept consecință condamnarea la sărăcie.

U.E. încearcă implementarea unei politici sociale pe baza unei strategii care vizează anul 2020, prin care persoanele cu dizabilități constituie o prioritate pentru state, prin măsuri adecvate și stimulente pe termen lung. Integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități înseamnă o incluziune socială activă care va înlocui măsurile de asistență pasivă care, în țara noastră, nu pot fi oricum îndestulătoare. Altă consecință a măsurilor pasive este izolarea și “stigma sociala” cu care persoanele cu dizabilități s-au tot confruntat în ultimii 10 ani, în special, din partea adepților de “tăieri bugetare”.

În efortul de integrare a persoanelor cu dizabilități pe piața muncii credem că trebuie accentuate doua direcții: în primul rând stimularea angajatorilor care oferă locuri de muncă pentru aceste persoane. În acest sens, guvernul implementează deja o serie de măsuri care reflectă, de regulă, scutiri de taxe și credem că, în viitor, acestea trebuiesc îmbunătățite. Legislația europeană la care am aderat și noi prevede că orice angajator cu peste 50 angajați are obligația de a oferi minim 4% din locuri către persoane cu handicap. În România, însa, tot printr-o portiță legală, mulți angajatori aleg să eludeze această obligație prin plata unei sume de bani la bugetul de stat.

A doua direcție pe care trebuie să o încurajam este promovarea în mediul socio-economic a tuturor măsurilor de mai sus, atât cele care stimulează angajatorii, cât și obligațiile asumate prin legislație. Aici înca este mult de lucrat, iar instituțiile guvernamentale trebuie să conlucreze cu toți actorii sociali: patronate, ONG-uri, asociații profesionale etc. Cel mai bun exemplu de bună pratică este Danemarca unde rata de incluziune pe piața muncii a persoanelor cu handicap este de 75%.

Un stat modern consideră aceste persoane o necesară rezervă de forță de muncă și nu o povară pentru bugetul de asistență socială. Trebuie să le respectăm dreptul fundamental la muncă pe care îl are orice cetățean al României și al U.E.

 

 

 

 

4
Nov

In comuna Ipatele am participat la o reuniune a fermierilor organizata de GAL Colinele Iasilor. Alaturi de gazda noastra, primarul Costica Postarnac am discutat cu agricultorii despre problemele pe care le intampina si despre oportunitatile reprezentate de liniile de finantare agricole.

1
Nov