adascalitei.ro Web analytics

4
Nov

In comuna Ipatele am participat la o reuniune a fermierilor organizata de GAL Colinele Iasilor. Alaturi de gazda noastra, primarul Costica Postarnac am discutat cu agricultorii despre problemele pe care le intampina si despre oportunitatile reprezentate de liniile de finantare agricole.

1
Nov
30
Oct

Caravana Voinesti – 30 oct 2014 – alaturi de domnul primar Gheorghe Dobreanu in cursa pentru alegerile Prezidentiale.

23
Sep

Dragi cititori ai blogg-ului,

20 septembrie a fost o zi importanta și plină de emoții pentru Partidul Social Democrat deoarece omul care stă în fruntea acestei organizații a împlinit deosebita vârstă de 42 de ani și totodata și-a lansat oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2 noiembrie 2014.
Împreuna cu colegii din Iași, dar și cu cei din toata țara am luat parte la aceste eveniment pentru a ne susține colegul în marea bătălie din următoarele luni.

Mândri că suntem români!

 

19
Aug

Vineri 15 august am facut un “tur de forta” in Colegiul 3 alaturi de tinerii colegi din TSD Iasi.

Dimineata am participat la a doua editie a Zilei Comunei Tiganasi, raspunzand invitatiei primarului Iulian Chirila.La ceremonia de deschidere au participat vicepresedintele CJ Iasi Victorel Lupu, Secretarul PSD Mihai Popescu, Presedintele TSD Iasi Ionut Cimpeanu si numerosi primari din judet, alaturi de personalitati locale.Am adresat locuitorilor din Tiganasi un mesaj prietenesc si mi-am exprimat recunostinta pentru ca mi-au fost mereu alaturi.Colectivul de cadre didactice din comuna mi-a decernat o Diploma de Excelenta pentru sprijinirea copiilor cu performante la invatatura, iar eu i-am asigurat in continuare de toata abnegatia mea.

La amiaza am participat la Sarbatoarea comunei Tibana, alaturi de Presedintele PSD Tibana, Costel Turcu,  si de consilierii locali PSD.Cetatenii din Tibana mi-au multumit ca am reusit, alaturi de grupul PSD din CJ Iasi, sa obtinem plombarea DJ 248 Iasi-Tibana-Tibanesti-Dagata, la care nu se mai intervenise din 2012.Desi astazi se circula mai bine pe acest tronson, oamenii au nevoie urgenta de modernizarea promisa de peste 10 ani.

Ultima parte a zilei am petrecut-o la Voinesti, invitat fiind de Primarul Gheorghe Dobreanu si de Organizatia PSD.La eveniment au participat foarte multi fii ai satului si am avut ocazia sa stau de vorba cu ei.Comuna Voinesti incepe sa culeaga roadele proximitatii fata de Iasi, multe familii aleg sa se stabileasca aici, de aceea obiectivul de care vorbeam mai sus- modernizarea drumului- este deosebit de importanta.

26
Jun

Dragi cititori ai blogg-ului,

După o plafonare de aproape 20 ani, relațiile București-Chișinău s-au consolidat începând cu anul 2009, într-o atmosferă pozitivă bazată pe interesul celor două state în perspectiva integrării europene. România a reușit eliminarea divergențelor din regimul Voronin, ca în anul 2013, în urma crizei politice din Republica Moldova, consolidarea acestor relații să aibă iarăși de suferit. Guvernarea pro-europeană a premierului Iurie Leancă, învestit la 30 mai 2013, a adus relansarea dialogului politic la toate nivelurile.

În prezent, relația dintre cele două state este reglementată de DECLARAȚIA COMUNĂ PRIVIND INSTITUIREA UNUI PARTENERIAT STRATEGIC ÎNTRE ROMÂNIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA PENTRU INTEGRAREA EUROPEANĂ A REPUBLICII MOLDOVA, în baza căreia a luat ființă Comisia Comună pentru Integrare Europeană între Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, organism în cadrul căruia îndeplinesc funcția de vicepreședinte.

Comisia comună s-a întâlnit de patru ori (20 martie 2012, 18-19 iunie 2013, 5-6 noiembrie la Chișinău), ultima reuniune având loc între 16-17 iunie la București.

Din agenda reuniunii vă amintesc prezentarea părții moldovene cu privire la stadiul actual al relațiilor Republica Moldova – Uniunea Europeană, semnarea Acordului de asociere cu U.E. și al Acordului de liber schimb (DCFTA), cooperarea economică și proiectele comune aflate în derulare, cooperarea interguvernamentală în domeniul educației.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală, aceasta s-a dezvoltat pragmatic în ultimii ani. În domeniul energiei, amintim GAZODUCTUL IAȘI-UNGHENI, proiect de importanță strategică pentru securitatea energetică a Republicii Moldova ce are stabilită pentru inaugurare data de 27 august 2014; alt proiect important este LINIA DE INTERCONECTARE LEA 110KV FALCIU(RO)-GOTEȘTI(MD) ce a fost pusă sub tensiune la 19 noiembrie 2013, iar în curs de pregătire sunt liniile de 400 kV Iași-Ungheni-Strășeni și Isaccea-Vulcănești. În domeniul educațional menționăm alocarea a 20 milioane de euro de către România sub forma unui angajament de durată pentru formarea noilor generații de peste Prut – 5000 de burse de studiu oferite doar pentru anul școlar 2013-2014.

România acordă în prezent sprijin Republicii Moldova pentru dezvoltarea unui sistem de asistență medicală de urgență similar SMURD, iar de la 1 decembrie 2013 TVR a reintrat în emisia radio-difuzorilor publici pentru Republica Moldova.

Pe lângă demersurile constructive enumerate mai sus, România a tratat cât se poate de serios avansarea proiectului european al Republicii Moldova, astfel încât astăzi putem afirma că acest proces, cu sprijinul României, a devenit unul ireversibil. Dacă la 28 aprilie 2014 a avut loc liberalizarea vizelor de călătorie (primul stat estic care beneficiază de această libertate fundamentală U.E.), pe 27 iunie 2014, în câteva zile de astăzi, va avea loc, la Bruxelles, semnarea Acordului de asociere U.E. – Republica Moldova. România va fi primul stat membru U.E. care va ratifica Acordul, imediat după semnare, ratificare ce trebuie făcută de urgență și de către Parlamentul de la Chișinău.

Alegerea suverană a Republicii Moldova trebuie să fie integrarea europeană, iar România va acționa cu toată diligența pentru obținerea recunoașterii internaționale. Suntem alături de frații noștri de peste Prut.

 

22
Jun

Dragi vizitatori,

Săptămâna aceasta, premierul, Victor Ponta a propus parlamentului o sesiune extraordinară pentru luna iulie în care va fi votată modificarea codului fiscal și reducerea cu 0.5% a contribuțiilor de asigurări sociale. Măsura guvernului PSD va intra în vigoare de la 1 octombrie, iar în luna noiembrie delegația FMI se va întoarce la București pentru a discuta bugetul pe anul 2015.

În același timp, coaliția de guvernare a făcut nominalizări pentru persoane din conducerea unor instituții centrale, este vorba de Banca Națională, ASF și Televiziunea Română.

De curând a fost dată publicității o analiză privind fondurile europene efectuată de cei care lucrează la implementarea PNDR 2014-2020. Conform acestei analize, rata de absorbție a fondurilor europene a atins pragul de 35 % în luna mai a acestui an. Vă amintesc, dragi vizitatori, că în 2012 la preluarea guvernării rata absorbției fondurilor europene era undeva la 0.8%, iar principalele programe sectoriale ne-au fost lăsate blocate de către Guvernele Boc și Ungureanu. În toamnă, guvernul a anunțat implementarea programului START ÎN AGRICULTURĂ care presupune linii de credit speciale pentru fermieri (60% înființare micro-fermă și 40% capital de lucru) garantate de stat prin FGCR.

Ministerul muncii, prin ministrul Rovana Plumb, ne anunță de începerea programului INITIATIVA PENTRU TINERI 2020, program de integrare a tinerilor pe piața muncii, asigurarea condițiilor pentru formarea continuă și asigurarea accesului la locuințele ANL în cazul în care titularul nu deține proprietăți.

Tot din domeniul integrării tinerilor pe piața muncii, guvernul anunță reînființarea, la nivel național, a peste 200 de școli de arte și meserii care fuseseră închise de guvernele PDL.

În județul nostru, cea mai importantă noutate o reprezintă începerea licitațiilor pentru studiile de fezabilitate ale autostrăzii Iași-Tg Mureș. Licitația pentru primul tronson a avut loc în data de 10 iunie, însă presa ne informează că unul din concurenții care a pierdut a depus nu mai putin de 10 contestații ce trebuie soluționate de către instanță. Am adresat o interpelare Ministrului Transporturilor, Dan Sova, prin care am solicitat sprijin și soluționarea cât mai urgentă a acestor contestații care pot pune în pericol calendarul proiectului. Autostrada Ungheni-Iași-Tg Mureș este unul din proiectele la care USL s-a angajat în MANIFESTUL PENTRU IAȘI, iar PSD împreună cu partenerii săi au de gând să ducă la îndeplinire acest angajament.

În aceste zile, consilierii județeni PSD pregătesc master-planul pe 4 ani pentru investiții în drumurile județene din Iași, de asemenea un angajament din 2012 pe care social-democrații au decis sa îl onoreze, chiar și fără liberali.

În încheiere, Institutul Operations Research a dat publicității un sondaj de opinie în care Victor Ponta apare ca cel mai bine clasat candidat la alegerile prezidențiale, cu aproape 45% dintre voturilor românilor, în timp ce, următorul clasat se situează undeva la cifra de 20%. Într-un eventual tur 2, Victor Ponta ar lua 59%, în timp ce, eventualul contracandidat ar lua maxim 41%. Aceste cifre demonstrează că românii apreciază activitatea susținută, de 2 ani, a primului ministru.

Vă doresc o zi de duminică minunată și numai bine!

20
Jun

Dragi prieteni,

Începând din anul 2000, prin Decizia 55/76 a Adunării Generale a O.N.U., data de 20 iunie este dedicată refugiaților, adică acelor persoane năpăstuite care cer sprijin, ocrotire sau azil pe teritoriul altei țări, din pricina unor primejdii, războaie sau persecuții politice.

În accepțiunea mea, ziua de 20 iunie este și un omagiu adus acelor națiuni civilizate care de-a lungul timpului și-au manifestat solidaritatea față de victimele dezastrelor sau conflagrațiilor armate, în spiritul unor valori umanitare care s-au accentuat în special după al doilea război mondial.

Rațiunea pentru care am vrut să marcam această sărbătoare internațională este aceea de a celebra și țara noastră care, încă din vremuri istorice,  a oferit azil celor dezrădăcinați sau celor aflați în pericol.

Teritoriul românesc a fost secole de-a rândul un loc de refugiu pentru vecinii noștri din est și din vest, dovadă fiind rândurile scrise de vechii cronicari, iar una dintre cele mai sincere manifestări de solidaritate româneasca a avut loc în 1915 când România a primit zeci de mii de refugiați armeni în încercarea de a alina pe cât posibil drama acestui popor.

În vremurile moderne, România a oferit azil unui număr mare de refugiați proveniți din Bosnia-Herțegovina în 1995, sau celor proveniți în urma conflictelor din Afganistan și Irak.

În prezent, România găzduiește anual 1500 de refugiați din toate zonele globului, dintr-un total estimat de peste 40 de milioane de persoane care au de suferit în teatrele de război și nu numai.

În cadrul M.A.I. funcționează din anul 2006 Oficiul Național pentru Refugiați, instituție ce are ca rol soluționarea cererilor persoanelor care solicita statutul de refugiat, asigurarea condițiilor de trai și cooperarea cu organismele internaționale. Conform reprezentanților O.N.R. țara noastră este pregătită pentru preluarea unui număr de 3500 de refugiați în cazul în care criza din Ucraina escaladează.

Atât ajutorul dat refugiaților. cât și disponibilitatea de a-i primi pe teritoriul țării sunt dovezi de solidaritate, umanism, emancipare și civilizație pe care orice țară modernă trebuie să le incorporeze.

16
Jun

Dragi cititori ai blogg-ului,

În politica națională au avut loc 2 evenimente notabile. Primul este alegerea Elenei Udrea în fruntea partidului Mișcarea Populară, fapt ce ne arată clar că tot Traian Băsescu va conduce această formațiune de 0,6%. De unde se dorea ca acest partid să fie al așa-zișilor intelectuali care vor reforma clasa politică, Traian Băsescu a decis sa îl ofere pe tava vechilor baroni din PDL conduși de blonda de la Cotroceni. De menționat că niciunul dintre PDL-iștii cu pretenții de intelectual nu și-a găsit locul în organigrama de conducere a PMP, iar reforma cu care se lăuda Elena Udrea în campania electorală s-a dovedit a fi un șir de vorbe în vânt.

În același timp am constatat mișcări de trupe în PNL. Joi, 12 iunie, Călin Popescu Tăriceanu a lansat noua platformă politică a PNL, la care au fost prezenți 15 parlamentari liberali nemultumiți de deciziile luate de Crin Antonescu și de Klaus Iohanis. Planul lui Crin Antonescu, de a fuziona cu PDL și a da o nouă denumire partidului înseamnă de fapt desființarea PNL și îngroparea celui mai vechi partid de pe scena politică românească. Drumul sinucigaș ales de Crin Antonescu atunci când a decis ruperea USL l-a lăsat pe acesta și fara funcția de la Senat și fără candidatura la președinția României, iar noi ne întrebăm mirați cum de membrii vechi ai PNL acceptă aceste lucruri păguboase. Felicităm așadar, pe toți liberalii care au avut curajul să stea alături de C.P. Tăriceanu și pe cei care au îndrăznit să se opuna fuziunii cu PDL, printre care și europarlamentarul Norica Nicolai. Faptul că cei mai înfocați adepți ai fuziunii sunt liberali veniți de la PDL, de exemplu Sorin Frunzăverde, ne duce la concluzia că acest plan a fost pregătit încă de acum 2 ani de către Antonescu, Blaga și Traian Băsescu.

PSD încearcă să se detașeze de luptele politice și se concentrează pe actul guvernării. Cea mai importantă măsură care va intra în vigoare de la 1 octombrie este reducerea CAS cu 0,5%, măsură care va stimula direct crearea de noi locuri de muncă și va relaxa poverile fiscale ale angajatorilor. Noua direcție pe care Victor Ponta a dat-o fiscalității din România, de a reduce pe cât posibil taxele și de a mari gradul efectiv de colectare a acestora, se pare că începe să dea roade, prima dovadă fiind faptul că statul nu a mai trecut prin blocaje de plată, devenind un partener solvabil pentru mediul de afaceri.

De 2 săptămâni procurorii DNA au destructurat o rețea prin care furnizorul de energie ENEL majora nejustificat facturile consumatorilor cu complicitatea unor personaje din ANRE. Pentru că imediat au apărut voci din PDL care atacă guvernul Ponta, dorim să le aducem la cunoștință că această rețea acționa încă din 2010, fiind implicați directori instalați de guvernul Boc. În calitatea mea de parlamentar co-semnatar al legii pentru protecția consumatorilor îmi doresc ca DNA să finalizeze ancheta, iar dacă se dovedește că cetățenii au fost încărcați la factură, aceștia trebuiesc despăgubiți. Menționez că abuzurile din ANRE au fost aduse la cunoștința DNA de către Corpul de control al Primului-Ministru în perioada 2012-2013. Atunci au fost depuse peste 100 de sesizări privind suspiciuni de corupție în instituțiile statului și așteptăm cu interes soluționarea acestora.

În județul Iași, cea mai mare durere a cetățenilor rămâne starea proastă a drumurilor județene, în special DJ 248 Iași-Miroslava-Țibănești-Dagâța din Colegiul 3. Grupul de consilieri județeni PSD a depus un proiect de hotărâre care vizează obținerea unui credit de 55-60 milioane de euro, bani ce vor fi folosiți exclusiv pentru modernizarea acestor drumuri. În paralel, Guvernul Ponta a decis să returneze Iașiului peste 20 milioane de euro pe care CJ i-a folosit pentru finanțarea noului aeroport internațional. Astfel, îl îdemn pe domnul președinte CJ Cristian Adomniței să respecte angajamentele luate în 2012 în fața ieșenilor și să folosească acești bani pentru infrastructura din mediul rural al județului.

Vă doresc multă sănătate și numai împliniri. De asemenea, le urez mult succes absolvenților de liceu care sunt în febra examenului de bacalaureat.

30
May

Dragi iubitori ai sportului,

Calendarul competiţional 2014 emis de Federaţia Europeană de Karate Tradiţional , ne aduce în prim-plan perioada 29.05-01.06.2014 când va avea loc a-XXII-a ediţie a CAMPIONATULUI EUROPEAN de KARATE TRADIŢIONAL pentru Copii, Cadeti, Juniori, Tineret şi Seniori, eveniment ce se va desfăşura la Galaţi, România având onoarea de a găzdui competiţia.

Sportivii de la  C.S. Enpi Iaşi ce şi-au demonstrat perfomanţa la numeroasele competiţii din acest an şi au fost selecţionaţi în lotul naţional al României participând la acest eveniment de anvergură, unde s-au anunţat 23 de ţări, alături de aproximativ 600 de competitori.

Aceştia sunt: la seniori: DUMITRAS IULIAN, juniori:  LUPESCU ALEXANDRU, PINTILIE ANDREI, TRUPINA IONUT, CIUBOTARIU AUREL, POSTOLACHE OCTAVIAN,  iar la copii  I – BALAUR BIANCA.

Pe aceasta cale ţinem să mulţumim sponsorilor acestui club : S.C. INDEPENDENT GUARD SECURITY CO SRL IASI, Primăriei Târgu Frumos, iar nu în ultimul rând părinţilor care au facut posibilă această deplasare.

De asemenea, la acest campionat mai participă şi doi sportivi de la C.S. OLYMPIC IASI:  tineret – LUCA ALEXANDRU si RUSU LIVIU, antrenati de LUCA PETRONEL – 2 DAN.