adascalitei.ro Web analytics

17
Apr

Prieteni dragi,

Joi 10 aprilie am participat la o întâlnire cu cetățenii din comuna Ipatele, invitat de către domnul primar Costică Postârnac. Am discutat despre proiectele de dezvoltare depuse de primaria comunei Ipatele care așteaptă finanțarea din partea autorităților centrale și județene. Pentru comuna Ipatele, astăzi, sunt prioritare instituțiile de învățământ (școlile și gradinițele) și starea drumurilor din comuna.

La Drăgușeni m-am întâlnit cu primarul Viorel Ciubotaru și cu consilierii locali PSD.

Sâmbătă, 12 aprilie, am participat la Adunarea Generală a PSD Țibana, alături de vicepreședintele PSD Costică Postârnac și de președintele TSD Ionuț Cimpeanu. Gazda noastră a fost, președintele PSD, Costel Turcu care a susținut o dare de seamă a activității din ultimul an. Organizația PSD Țibana a fost una dintre cele mai active din întreg județul, având participări la toate acțiunile județene și numeroase proiecte proprii în sprijinul comunității. Am salutat prezența pe langă cei 100 de membri și a consilierilor locali Dănuț Spiță, Valentin Spiță și Paul Ungureanu care reprezintă interesele cetățenilor în consiliul local Țibana.

Ședința a durat aproape 2 ore în care am discutat despre problemele comunei și despre pregătirea de campanie pentru alegerile europarlamentare. La cât de însuflețiți au fost interlocutorii mei, cred că la Țibana vom avea majoritate psd-istă la vot; mai ales că PSD este singurul partid care propune pe lista europarlamentarelor un ieșean, în persoana prietenului meu Catalin Ivan.

În perioada care urmează voi face un tur de forță în toate comunele din Colegiul 3 pentru întâlniri cu organizațiile PSD.

15
Apr

Dragi vizitatori,

Ministerul Tineretului și Sportului a lansat în vara anului 2013, în dezbatere publică Strategia națională pentru tineret 2014-2020, prima inițiativă de asemenea anvergură a ministerului de resort.

La nivel de program, documentul își propune să identifice și să prioritizeze direcțiile de acțiune în cele mai importante domenii legate de tineret: muncă, antreprenoriat, cultură, educație și sport. Am salutat încă de anul trecut acest demers și am participat la toate dezbaterile și consultările publice pe teme de sport și tineret care au fost organizate în județul Iași. Mai mult, am organizat, împreună cu parteneri din societatea civilă dezbateri cu tinerii din comunele colegiului 3 Iași, zona rurală pe care o reprezint în Parlamentul României.

Astăzi, în calitate de ales al tinerilor din aceste comune, dar și ca fost sportiv de performanță, actual Președinte-fondator al unui club sportiv cu rezultate remarcabile la nivel internațional, doresc să formulez unele concluzii în sprijinul strategiei menționate anterior. Să nu uităm că spiritul acestui document stă în identificarea acelor direcții de acțiune care să rezolve problemele cu care se confruntă tinerii. Cu siguranță că cele mai grave probleme le au tinerii din mediul rural, probleme pe care le-am putea sintetiza în sintagma “acces limitat” către cele mai multe din necesitățile și oportunitățile moderne.

Cele mai grave plângeri pe care le au tinerii din mediul rural se referă la integrarea anevoioasă în campul muncii și lipsa locurilor de muncă în zonele natale. Cei care doresc să muncească sunt nevoiți fie să practice agricultura de subzistență, învățată de la parinți, fie să “migreze” către orașele din jur, sau în străinătate. Aceasta este explicația și pentru zonele părăsite de tineri, cu populație îmbătrânită, de peste tot din România, un fenomen care aproape a dezrădăcinat o generație, cei care acum au vârsta între 30-40 ani.

A doua mare piedică pe care o au tinerii din România se referă la construcția sau achiziționarea unei locuințe, fie datorită prețului ridicat al locuințelor, fie datorită dificultății procurării unui teren și a materialelor de construcție. Ca într-un cerc vicios, acest fapt descurajează întemeierea tinerelor familii și implicit sporul de natalitate cu efecte dezastruoase pe termen lung.

A treia direcție în care am identificat probleme în rândul tinerilor este educația și sportul. În mediul rural mulți tineri sunt nevoiți să abandoneze școala imediat după absolvirea învățământului obligatoriu, în timp ce accesul la educație superioară este privilegiul familiilor înstărite. De sport aproape nu mai poate fi vorba, deoarece, cu excepția orelor școlare cluburile sportive care existau odinioară în mediul rural au dispărut în proporție de 90%. La orașe, puținele cluburi care au rezistat se luptă permanent cu subfinanțarea.

În Strategia pentru tineret 2014-2020 am văzut identificate mai multe direcții de acțiune fundamentate de numeroase cercetări sociologice și bazate pe principii moderne europene: integrarea pe piața muncii, formarea continuă, stimularea voluntariatului și a culturii participative, combaterea oricărei forme de discriminare.

În ceea ce privește accesul tinerilor pe piața muncii, Guvernul, condus de Victor Ponta, trebuie să continue și să intensifice măsurile care stimulează agenții economici în crearea de noi locuri de muncă. Susțin acordarea de facilități fiscale angajatorilor care angajează tineri și cred că sunt necesare facilități suplimentare pentru cei care angajează tineri din zone defavorizate sau tineri cu deficiențe fizice/psihice ori care provin din sistemul instituționalizat.

Referitor la locuințele pentru tineri, în mediul rural trebuie mărită suprafața alocată inființării unei gospodării de la 500 mp la 1000 mp, în timp ce în mediul urban prețul este prohibitiv, iar guvernul trebuie să identifice o soluție pentru a obține locuințe mai ieftine.

Pentru revitalizarea sectorului educațional și sportiv din mediul rural, cred că ar trebui să începem cu modernizarea instituțiilor culturale și sportive care până nu demult existau în fiecare comună și oraș din România. Totodată este nevoie de mai multă seriozitate pentru sportul predat în școli și poate ar trebui să luăm exemplu de la vecinii din UE în ceea ce privește numărul de ore de sport din curricula școlară.

Am încredere că Strategia națională pentru tineret 2014-2020 va duce în cele din urmă la decizii politice care să îmbunătățească viața tinerilor din România, iar aceștia să devină adevarați cetățeni europeni.

 

 

 

 

 

 

8
Apr

Dragi cititori ai blogg-ului,

În fiecare an, pe data de 8 aprilie sărbătorim Ziua Internațională a Rromilor din întreaga lume, inițiativă ce a luat naștere în 1971 la Londra cu prilejul primului Congres Internațional al Rromilor. Tot atunci a fost adoptat imnul internațional al rromilor, melodia ,, Gelem, gelem’’ din filmul iugoslav ,, Am întâlnit și țigani fericiți’’ și steagul internațional al rromilor, un amestec de culori care amintește de spațiul de geneză al acestei populații, India.

Nu voi face astăzi o analiză globală a acestei comunități, întrucât se aflaă printre noi suficienți colegi care reprezintă etnia și au și expertiza și căderea morală pentru a vorbi despre acest subiect. Doresc, în schimb, să omagiez comunitățile de rromi din localitățile colegiului pe care îl reprezint, adică o parte din cetățenii care mi-au acordat încrederea în 2012 pentru a-i reprezenta în Camera Deputaților.

Una dintre cele mai interesante comunități de rromi din județul Iași se află în satul Glodenii-Gândului, comuna Țibănești, iar asta dintr-o curioasă semnificație istorică, deoarece locuitorii de astăzi sunt urmașii robilor țigani de pe vechea moșie a familiei Carp din care a făcut parte fondatorul Partidului Conservator și prim-ministru al României, junimistul P.P. Carp. O dovadă clară a bunăstării de care se bucură această străveche familie boierească este faptul că robii țigani care au fost eliberați prin reforma de la 1856 au întemeiat această așezare care astăzi poartă denumirea metaforică Glodenii Gândului.

De asemenea, în sudul colegiului, în comuna Dagâța, există două sate cu importante comunități rrome, satele Poienile și 10 Prăjini, acesta din urmă făcut celebru în lumea întreagă de fanfara Ciocârlia și alte trupe de lăutari din tată-n fiu.

Dacă la 10 Prăjini rromii își urmează fireasca vocație artistică, în satul Slobozia din comuna Voinești, cei 2000 de locuitori de etnie rromă trăiesc într-o sărăcie lucie care pe vremuri i-a transformat în vestiți hoți de cat, iar în prezent în primitori ai credinței creștine-penticostale care se pare că îi îndreaptă către preocupări cu impact social pozitiv.

Cunosc bine aceste comunități care prezintă în genere aceleași simptome ca și satele locuite de români, de obicei probleme pe fondul sărăciei și al lipsei locurilor de muncă. Dacă ar fi însă să nominalizez o trăsătură evidentă care mi-a rămas întipărită în minte în urma contactelor cu aceste comunități, atunci aceasta ar fi optimismul lor omniprezent care ar fi de folos și nouă, majorității.

Îmi doresc ca această etnie să-și continue drumul către integrarea în spiritul valorilor românești și europene. Să nu uităm, însă, că acest drum este ambi-valent și depinde de noi crearea unor condiții pentru ca această etnie să-și depășească condiția păstrându-și specificul tradițional.

 

 

28
Mar

Dragi vizitatori,

O temă care a iscat dezbateri aprinse între actorii politici este introducerea accizei pe cobustibili, taxă care poate fi introdusă anul acesta în luna iunie. Pentru că au existat suficiente voci ale opoziției care au susținut că banii se vor duce pentru pensii și salarii bugetare, astăzi doresc să vă informez că sumele provenite din această taxă vor fi folosite exclusiv pentru construcția de autostrăzi de către ministerul condus de Daniel Șova. În sprijinul acestei afirmații a ieșit și ministrul muncii Rovana Plumb care a declarat că pentru 2014, legea asigurărilor sociale de stat a prevăzut toți banii pentru pensii și salarii, inclusiv indexarea pensiilor cu 6% și mărirea salariilor pentru profesori și medici rezidenți. Ministerul muncii nu va primi, așadar, niciun leu din banii accizei pe motorină.

Un alt subiect dezbătut intens este cel al prețului la energie electric pe care PSD îl dorește redus prin blocarea valorii crescătoare a certificatelor verzi. Energia regenerabilă va fi, în continuare, subvenționată, însă, PSD și Victor Ponta au decis să nu mărească această subvenție pe care, în cele din urmă, o plătește consumatorul la final de lună. Valoarea acestei subvenții va rămâne la nivelul anului 2013, adică aproximativ 400 milioane de euro, bani suficienți pentru dezvoltătorii de parcuri eoliene din întreaga țară. Scopul primului ministru este ca factura de energie a tuturor consumatorilor casnici și industriali să scadă, lucru care va mări puterea de cumpărare a omului de rând. Mai mult, pentru a promova exporturile de energie pe piața euro-regională, guvernul PSD a luat în discuție și eliminarea taxei de cogenerare pentru export.

Noutăți sunt și pe scena politică națională. Aș începe prin a-mi exprima simpatia față de marele maestru al scenei Mircea Diaconu, care după ce a fost exclus de pe lista de europarlamentari a PNL, și-a luat soarta în propiile mâini și a reușit, în numai 4 zile, strângerea a peste 100 000 semnături pentru a candida independent. Conform unui sondaj de opinie, domnia sa va ieși europarlamentar doar cu voturile din municipiul București, unde se bucură de o cotă de încredere de peste 50%.

Același sondaj al CSCI realizat la 24 martie arată că PSD va lua aproape 50% din mandatele de euro-parlamentari, în timp ce, PNL s-a erodat puternic în ochii românilor. În cazul alegerilor din toamnă, sondajul arată că liberalul Crin Antonescu nu va mai intra nici măcar în turul 2, având o intenție de vot de sub 15%. Acest lucru ne duce automat la gândul că Antonescu este în serioase negocieri cu Traian Băsescu privind susținerea la alegerile prezidențiale. Să speram, dragi prieteni, că orgoliosul președinte al PNL nu va trăda alegătorii USL prin repunerea pe orbita politică a lui Traian Basescu, de care suntem atât de aproape să ne despărțim definitiv. Să nu uităm că și în cazul Mircea Diaconu, tot Crin Antonescu a fost cel care l-a dat afară de pe liste pe marele actor.

În județul Iași, PSD încearcă din răsputeri continuarea proiectelor USL la care ne-am angajat în 2012. Din nefericire CJ Iași riscă să fie blocat de către președintele PNL (Cristian Adomnitei) care este mai preocupat de racolarea unei majorități decât de proiectele necesare ieșenilor. Ma refer aici, în primul rând la colegiul 3 Iași, și anume la DJ 248 Iași-Țibana-Țibănești-Dagâța, investiție de care au nevoie peste 70 000 de locuitori ai județului. După ce USL a promis oamenilor modernizarea acestui tronson în schimbul votului pentru CJ, conducerea liberală a uitat acest angajament. Menționez că parcurg săptămânal acest traseu, iar din vara lui 2013 nu au mai  fost făcute nici măcar reparațiile urgent anuale. În acest moment DJ 248 reprezintă un pericol pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Eu, ca deputat ales uninominal de către cetățenii colegiului, voi lupta în continuare până la concretizarea acestui angajament.

Vă doresc un sfârșit de săptămână liniștit și vă îndemn să aveți încredere în aleșii partidului social-democrat!

 

25
Mar

Dragi iubitori ai sportului,

La sfârşitul săptămânii trecute (22-23 martie) a avut loc, la Piatra Neamţ, Campionatul Național de Karate Tradiţional – Zona Moldova, competiţie ce a adunat la start aproximativ 100 de sportivi de la 10 cluburi din Moldova.

Cu ocazia participării la această competiție, clubul ENPI Iași a obținut următoarele rezultate:


JUNIORI


Pintilie Andrei
       Locul 1 KATA INDIVIDUAL

Locul 1  KUMITE – echipe –  împreună cu Lupescu   Alexandru, Ciubotariu Aurel si Postolache Octavian

Locul 1  KATA - echipe – împreună cu Lupescu Alexandru si Trupina Ionut 
Lupescu Alexandru
     Locul 1  EMBU masc. împreună cu Trupina  Ionut

Locul 2  KATA INDIVIDUAL
Trupina Ionut         Locul 3  KATA INDIVIDUAL
Croitoru Vlad         Locul 3  KUMITE INDIVIDUAL

Locul  3 EMBU masc împreună cu Hutanu Cosmin

Locul  3  KUMITE - echipe – împreună cu Hutanu       Cosmin si Trupina Ionut
Ciubotariu Aurel          Loc  3 FUGUCO
Timofte Adina, Timofte Andreea, Baltag Stefana    Locul 3    KATA – echipe -

CADETI

Hutanu Cosmin    Locul 2 KATA INDIVIDUAL; Locul 2 FUGUCO

Pe această cale îi felicit pe toți cei care aduc valoare acestui minunat club și am toată încrederea că și în viitor vor reprezenta clubul cu onoare în orice competiție ar lua parte.

 

21
Mar

Iubitori ai sportului,

La sfârşitul acestei săptămâni va avea loc la Piatra Neamț  Campionatul Naţional de Karate Tradiţional (cadeți, juniori, tineret , seniori) – zona Moldova.

La startul acestei competiții se vor alinia 11 sportivi de la clubul ENPI Iași:

- la cadeți: HUTANU COSMIN;

- la juniori: TRUPINA IONUT, LUPESCU ALEXANDRU, PINTILIE ANDREI, CROITORU VLAD, POSTOLACHE OCTAVIAN, CIUBOTARIU AUREL, BALTAG STEFANA, TIMOFTE ADINA, TIMOFTE ANDREEA;

- la seniori: DUMITRAS IULIAN;

Am încredere în ei și le doresc mult succes. Vă voi ține la curent cu rezultatele obținute în urma acestei competiții.

21
Mar

Dragii mei prieteni,

Întreaga Europă, dar și comunitatea euro-atlantică au privit consternate cum armata rusă a ocupat bazele militare din Crimeea, la îndemnul președintelui Vladimir Putin. Iată, deci, că dum cum au prevăzut analiștii în urma cu câteva luni, Ucraina se transformă cu rapiditate într-un focar de instabilitate și insecuritate care atrage în această furtună diplomatică toate puterile cu interes în regiune. Principala mea preocupare în acest context conflictual se referă la situația Republicii Moldova ale cărei interese le reprezint în cadrul Comisiei Comune de Integrare Europeană. Cazul peninsulei Crimeea nu trebuie să devină un precedent prin care Moldova să reajungă în sfera de influență a marelui colos de la răsărit.

Pe plan intern, țara noastră, își continuă parcursul european, respectiv pregătirea pentru alegerile euro-parlamentare care vor avea loc pe 25 mai în acest an. PSD împreună cu aliații săi PC și UNPR și-au definitivat lista comună de candidați, din care fac parte Corina Crețu, Ecaterina Andronescu și colegul nostru din Iași, Cătălin Ivan, pe primele trei locuri.

La reuniunea de la Roma a partidelor de stânga la care a fost prezent și Victor Ponta s-a dat un semnal clar că stânga europeană trebuie să câștige alegerile pentru a forma guvernul continental, adică pentru a prelua conducerea Comisiei Europene. În cadrul acestui for, PSD și-a propus să obțină un post de ministru, adică de comisar european pentru domeniul agriculturii. Victor Ponta a înțeles importanța strategică a acestui domeniu pentru viitorul economic al țării noastre, astfel încât obiectivul propus este cât se poate de oportun.

Pe fondul dezbaterilor pe care le-am avut cu cetățenii colegiului pe care îl reprezint și în baza mandatului tacit primit de la aceștia am ridicat în Parlament problemele pe care mi le-au sesizat și, de asemenea, am propus ministrului agriculturii, Daniel Constantin, 3 soluții care au venit din partea fermierilor din județul Iași:

- încurajarea și susținerea fermierilor pentru a obține finanțări europene pentru înființarea de livezi;

- subvenționarea achiziționării de material săditor productiv, rezultat în urma cercetărilor ce au avut loc la nivel european în ultimii 5 ani (de exemplu, pentru soiurile de măr, păr sau prun s-au obținut hibrizi cu o productivitate dublă față de soiurile autohtone);

- încurajarea formelor de asociere între proprietari pentru a reface ca exploatațiile să fie viabile și profitabile.

Tot pe această cale, țin să anunț proprietarii de teren agricol din județul Iași că ne aflăm în plină campanie de depunere a cererilor pentru subvenția pe suprafață. Perioada de depunere la centrele APIA se va încheia în luna mai a acestui an.

Vă asigur, dragi prieteni, că voi continua demersurile pentru înlesnirea agriculturii pentru fiecare sector în parte, în funcție de prioritățile stabilite chiar de dumneavoastră. Vă doresc un sfârșit de săptămână calduros și liniștit.

18
Mar

Dragi cititori,

Săptămâna trecută am vorbit despre agricultura românească și importanța intrinsecă a acestui domeniu. Având în vedere că în colegiul 3-Iași, pe care îl reprezint în Camera Deputaților, funcționau odinioară peste 7 ferme sau IAS-uri pomicole (cele mai importante în comunele Tansa, Țibănești și Popricani) astăzi vă voi scrie despre dezvoltarea sectorului pomicol în România.

Patrimoniul pomicol însuma, înainte de revoluție peste 150.000 hectare, cu un înalt randament de producție bazat pe o consecventă cercetare instituțională, producție, ce fie mergea la export, fie în unitățile industriale de procesare. În prezent aproape jumătate din această suprafață se află în paragină, iar situația unităților de procesare este chiar mai jalnică, în timp ce exporturile, după o lungă cădere, încep să dea semne ușoare de revenire.

Producția națională de fructe s-a situat, în ultimii ani, în jurul valorii de 1 milion de tone, în timp ce țările cu tradiție din U.E. produc anual 4 sau chiar 5 milioane. Poate așa se explică paradoxul acestei perioade în care lipsa competitivității a făcut ca bruma de producție românească să fie valorificată, în sezon, pe un preț de nimic, în timp ce magazinele erau pline în restul anului cu mere importate din Austria, Italia sau chiar din afara U.E.

Pomicultura românească a fost îngenuncheată de 3 factori:

- dizolvarea marilor ferme socialiste, majoritatea prin retrocedare, ajungându-se de la unități de 500 – 600 hectare la unități individuale de 0.3 – 0.5 hectare;

- lipsa mijloacelor tehnice de îngrijire a acestor suprafețe și blocajele financiare din institutele de cercetare, care, în timp, au dus la o defrișare necontrolată a livezilor;

- îmbătrânirea pomilor, în special a soiurilor productive, care au o durată de viață limitată. Replantările cu material săditor s-au realizat într-o atât de mică măsură, încât aproape jumătate din livezile României sunt astăzi defrișate.

Cu toate acestea, piața liberă a permis dezvoltarea timidă, la început, a unor noi exploatații de pomi sau arbuști fructiferi. Dacă în zona subcarpatică s-au dezvoltat plantații noi de măr, prun și cireș, zona Satu-Mare s-a specializat în cultura arbuștilor fructiferi și a capșunului. Nu gresesc dacă afirm că fructele autohtone, fie ele soiuri inferioare uneori, sunt mai gustoase și mai hrănitoare decât tot ce se găsește pe piața importurilor.

Astăzi propun ministerului de resort să incurajeze înființarea unor exploatații viabile de minim 10 hectare, fie prin investiții private ,fie prin asocieri ale producătorilor. În același timp, trebuie aduse soiuri productive rezultate din cercetarea modernă, care sunt cultivate intensive, cu o densitate dublă față de cum eram noi învățați acum 30 ani (ex. mărul, prunul). Trebuie încurajat, de asemenea, exportul de fructe proaspete, posibilitățile de stocare și depozitare, dar și unitățile de procesare și conservare.

Nu în ultimul rând, Ministerul Agriculturii trebuie să asigure un acces cât mai relaxat și transparent al fermierilor la fondurile europene pentru acest sector.

Față de cele de mai sus, putem concluziona că indiferent de greșelile care s-au făcut, potențialul de dezvoltare a fost și a rămas întotdeauna la îndemâna noastră.

 

14
Mar

Dragi vizitatori,

Marți 11 martie, Guvernul României și-a reafirmat în fața Parlamentului angajamentul pentru toate obiectivele USL. Victor Ponta a prezentat un program de priorități prin care se urmărește creșterea economică, stimularea consumului, creșterea nivelului de trai și protejarea categoriilor defavorizate. În fața celor două camere reunite, Victor Ponta a arătat că PSD și aliații săi sunt continuatorii USL, în timp ce conducerea de la București a PNL a început atacarea măsurilor propuse de ei în urma cu 6 luni. Pentru că am spus că PSD continuă drumul USL, permiteți-mi să vă prezint obiectivele de guvernare reafirmate de primul-ministru :

- reducerea impozitelor și taxelor : în 2014 vom păstra cota unică, în timp ce, din 2015 se reduc impozitele pentru salariile mici, respectiv în 3 trepte 8, 12 și 16%; tot în 2014 vom introduce scutirea de impozit pentru profitul reinvestit și reducerea CAS,  lucruri care vor duce la apariția a zeci de mii de locuri de muncă. Prin reducerea CAS la angajator vom micșora povara fiscală, consumul va crește și la fel și gradul de colectare a acestei taxe care până acum nu putea fi plătită de către toți agenții economic;

- statul va avea o nouă schemă de garanții pentru IMM-uri și ajutoare de stat în valoare de peste 440 milioane de euro. Ajutorul de stat se va acorda oricărei firme care creează 20 de noi locuri de muncă;

- pentru  agricultură, bugetul de stat va plăti în 2014 subvenții de 2,1 miliarde de lei, din care 0,6 miliarde reprezintă plăți complementare pentru sectorul vegetal. Facem o mică paranteză să anunțăm agricultorii din județul Iași ca până pe 16 mai să se prezinte la centrele APIA la care sunt arondați pentru a depune cererile pentru subvenții. În cursul acestui an va fi pornit Programul Național de Refacere a Sistemelor de Irigații, prin care peste 200 milioane de euro vor fi investiți în toată țara;

- programu de guvernare mai prevede și creșterea pensiilor cu 3,7%, salariul minim cu 12,5%, iar venitul minim garantat cu 4,5%. Va intra în vigoare și măsura prin care statul garantează în limita a 200 lei/luna pentru romanii care nu își pot plăti rata la bancă. Scopul acestei măsuri este de a pastra cât mai multe lichidități în economie și a stimula consumul;

- în fine, o altă măsură despre care s-a vorbit intens este reducerea certificatelor verzi pe care guvernul le plătește proprietarilor de centrale eoliene, bani care sunt plătiți de noi, consumatorii prin factura de energie electrică. Victor Ponta a redus la jumatate aceasta valoare, fapt care va însemna o reducere a facturii de energie cu aproape 7%, bani care vor rămâne în buzunarele românilor.

Nu se putea să nu intervină pe subiect și președintele Traian Băsescu, care ne-a obișnuit cu aparițiile sale la ceas de seară. Domnia sa încearcă să se implice în orice chestiune din care îl poate ataca pe Victor Ponta sau să își promoveze noul partid pentru alegerile europarlamentare. Cap de listă la partidul lui Băsescu va fi Elena Băsescu EBA, în timp ce lista PSD-ului este deschisă de Ecaterina Andronescu și ieșeanul nostru Cătălin Ivan. Românii mai au de așteptat exact 9 luni și 6 zile până vor scăpa definitiv de Traian Băsescu, însă se pare că acesta nu va renunța fără lupta la puterea pe care au dobândit-o în ultimii 10 ani. Un nou scenariu care se aude la București este că în toamnă, Băsescu îl va susține pe Crin Antonescu la prezidențiale, urmând a fi numit premier la sfârșitul lunii decembrie. Singura modalitate să scăpăm definitiv de Băsescu este să instalăm la Cotroceni candidatul susținut de PSD care a rămas dușmanul nr.1 al președintelui.

Vă mulțumesc și vă doresc un week-end plăcut!

 

11
Mar

Dragi cititori ai blogg-ului,

Supun atenției dumneavoastră un domeniu despre care întreaga clasă politică, în ansamblul său, a admis că este strategic și prioritar pentru dezvoltarea durabilă a societății românești, atât din punctul de vedere al relansării economice cât și din prisma dorinței de creștere a calității vieții tuturor cetățenilor. Majoritatea colegilor parlamentari reprezintă zone rurale, cu o populație preponderent sedentară, a cărei ocupație de bază se leagă de agricultură sau agro-industrie, de aceea nu cred că greșim dacă vorbim despre dezvoltarea agriculturii ca proiect național.

Menționez că doar în anul 2013, agricultura a contribuit la PIB-ul național cu 23,4%, devenind în accepțiunea specialiștilor un veritabil motor de creștere economică, în timp ce industria a adus un aport de 0,8%. Anul 2013 a fost, pe bună dreptate, un an productiv, însă nu putem să nu recunoaștem meritul conducerii Ministerului Agriculturii, care a reușit cu adevărat să ofere fermierilor – SPRIJIN INSTITUTIONAL. Nu spun eu asta, ci sutele de fermieri din județul Iași. Concret, aceștia s-au referit la transparența actelor administrative a ministerului și a instituțiilor teritoriale agricole, la încasarea la timp a subvențiilor și la deblocarea mecanismelor de finanțare europeană din domeniu. La fel de notabile mi se par tendințele de relaxare a birocrației în direcțiile de mai sus, cât și eforturile instituțiilor fiscale prin care s-a eficientizat colectarea impozitelor și s-a redus evaziunea fiscală cu 18%. În sectorul de panificație, de exemplu, evaziunea s-a redus drastic după introducerea TVA-ului diferențiat de la 70% la 20%, diferența care se vede și în gradul de colectare.

Am ales să vă vorbesc despre pe marginea acestei teme din 2 motive. Primul motiv este începerea campaniei agricole de primavară, când lucrările trebuie făcute la timp, iar al doilea, începutul sesiunii de depunere a cererilor pentru subvenții la centrele APIA din țară. Sesiunea se deruleaza în intervalul 3 martie – 15 mai și beneficiază de sprijin toți agricultorii care lucrează minim 1 hectar agricol sau proprietarii de animale. În acest an a crescut cuantumul acestor subvenții, vă dau ca referință subvenția de suprafață care în 2013 era de 120 euro/hectar bani primiți, în timp ce în 2014 va fi 160 euro/hectar din care aproximativ 20 euro reprezintă contribuția statului roman. Am încredere în colegii de la Ministerul Agriculturii și de la instituțiile subordonate că și în acest an sistemul va funcționa fără blocaje și birocrație, iar banii vor ajunge la fermieri la timp pentru efectuarea lucrărilor necesare. Voi reveni în luna iunie cu o analiză pe județul Iași a modului cum au funcționat mecanismele de acordare a acestor subvenții.

În același timp asteptăm cu interes deschiderea sesiunilor de depunere de proiecte pentru liniile de finanțare PNDR 2014-2020, majoritatea prin GAL-urile în care s-au asociat autorități locale din toata țara. Îndemn autoritățile și consultanții să încurajeze depunerea de proiecte pentru refacerea sistemelor de irigații pentru ca producția agricolă să nu mai depindă de capriciile vremii nefavorabile.

Nu în ultimul rând, noi românii avem șansa ca în acest an să hotărâm din punct de vedere politic viitorul agriculturii în întreaga construcție europeană. Mă refer aici la intenția PSD de a negocia ca viitoarea funcție de Comisar European să revină din nou României. În opinia mea, aceasta este una din mizele cu adevărat importante ale alegerilor din 2014 pentru Parlamentul European și asumarea unui rol pe care țara noastră trebuie să îl recaștige, acela de grănar al Europei.